AUDITORIUM – O

In a small remote village of Himachal Pradesh, amidst rural life, the inhabitants enjoy the presence of an educational academy, their youth-centric space. The idyllic hamlet, in the absence of any other signature building, is proposed to become home for a project that can become an epicenter of shared thoughts and culture.

 

Built for its neighborhood, Auditorium-O comes complete in 0.84 acres at low hills in the subtropical zone. Spurring the imagination of current and future generations, the Auditorium was intended to be an anchor building, a landmark that consolidates and animate public spaces in a growing village. Housing a 550 seat auditorium, a cafe lounge and series of outdoor plazas, the complex is an iconographic sculpture of a mountain with a humble nod, depicted through its slanted roof. The auditorium is redefined as a part of the public space of the campus and made it as a diversified interactive place for campus activities, academic exchanges, assemblies and so on. The twin sisters, the Auditorium (the mammoth) and an Open Air Theatre(the humble crater), has an interrelated composition that celebrates the spirit of youth in all citizens.

 

The form manifests itself not only as a cultural building but conduces itself as a symbol for the institute. A series of skewed 28′ to 46′ feet high louvers form the facade, each being a segmental space, that provides a sense of enclosure while being in the public eye. Making sequence of voids of nothingness, these 4′ to 12′ wide segments become a necessary part of a social-architecture. 

 

Imagine Piazza di Trevi in Rome or come closer to home and look at the Khajurao temples, both depict life entropy of humans and gods. A similar humble celebration is ambitioned to happen at these places of nothingness. Nothing good, nothing evil nothing but life is happening. The plan, being an ellipse, increases the surface area for these in-between spaces allow its informal-stakeholders to hold parallel supporting activities.

 

A ribbon subservient to the inner glass building act as memory space, a point of reference for its user, regular and new alike, to locate himself in geometry with no corners, no sides, an oval. It permits peripheral exterior circulation giving the project a welcoming character as a gathering place, and making music more accessible to the people. These geometries not only support the structure of the slanted roof but also act as a shading device.  The interior of the auditorium has been carefully designed in response to the acoustic requirements. Inspired from organic geometry of overlapping slates, it draws the feeling of a black slate cave into the indoor space. Materials are kept relatively neutral with earth-yellow complimenting ‘other’ colors of nature.

 

A love affair between the old native culture and young incubating space, the design attempts to stimulating its rural presence and brings in a new focus to an incoherent and underdeveloped area to aid to its socio-economic up-gradation.